E2h

Hvor knogledensitet undersøgelse er afsluttet

Kvinder har en langt større risiko for osteoporose end mænd

Kvinder har en langt større risiko for osteoporose end mænd, men hvorfor ville du vente, indtil du bliver gammel til at afgøre, hvorvidt dine knogler er allerede beskadiget? Knogletæthed test, også kendt som knoglemineraltæthed test eller knoglemasse måling, er tilgængelig for alle, der ønsker at kende helbred og tilstand af deres knogler. Testen er både smertefri og sikkert at tage. Bare gå til et hospital eller kontakte din familie læge at vide mere om, hvilken type procedure, der ville passe dig. Her er et overblik over, hvordan det gøres.

Der er forskellige maskiner og metoder

Der er forskellige maskiner og metoder, der anvendes til at udføre osteodensiometri test. Dual energy X-ray absorptiometri eller DEXA er almindeligt anvendt til måling af knoglemasse (BMD), fordi det giver præcise målinger af BMD på specifikke områder såsom hoften, rygsøjlen, og underarm. Bortset fra dette, er det også den nemmeste og hurtigste til at udføre, den mest overkommelige, og udsætter dig for minimal stråling-selv mindre end hvad du bliver udsat for, når du tager en traditionel røntgen af ​​thorax.

  1. DEXA procedure. Til denne procedure er en DEXA scanner anvendes. Det er en maskine, der frembringer to røntgenstråler med forskellige energiniveauer-on er høj energi, mens den anden er lav energi. Den sædvanlige procedure kræver at patienten ligge ned stadig på en polstret bord i et par minutter, mens scanneren er gået over deres krop, med fokus på knogle regioner. Den knoglescanning proces tager normalt mellem 10 til tyve minutter, og patienten vil ikke føle noget ubehag eller smerter overhovedet. Mængden af ​​røntgenstråler, som passerer gennem legemet måles for hver bjælke og afhænger af tykkelsen af ​​patientens knogle. Forskellen mellem disse to stråler er grundlaget for måling af BMD. Efter testen vil en radiolog eller metabolisk knogle ekspert være i stand til at gennemgå scanningen.
  2. Analysere testresultaterne. Testresultater er sammensat af to slags scores: "T score", som sammenligner din knogletæthed med standarderne for andre sunde mennesker i almindelighed, og "Z score", der sammenligner din knogletæthed med standarderne for andre mennesker, der deler samme køn, alder og race. Det gælder for begge scoringer at hvis du får et positivt tal eller noget i området -1,0 og derover, dine knogler er i normal tilstand. Men hvis du får negative tal, betyder det, at dine knogler er tyndere og mindre sunde end normalt. Hvis dette var tilfældet, ville lægen kunne forklare testresultaterne til dig i detaljer og rådgive dig hvad du skal gøre. DEXA anbefales især til hofte og rygsøjle målinger, fordi disse områder er perfekte til at forudsige knogletab og knoglebrud beliggende i andre områder. Det kan også detektere tilstedeværelsen og risikoen for knoglesygdom.
  3. Andre metoder til rådighed. To andre knogletæthed testmetoder omfatter kvantitativ edb-tomografi og ultralydsundersøgelse. Førstnævnte er en type prøve, der giver nøjagtig måling af knogledensitet i rygsøjlen. Det er imidlertid dyrere og kræver en højere grad af stråling og er derfor sjældent. Sidstnævnte måler knogledensitet af hælen og er nyttigt til påvisning brudrisiko men også sjældent anvendes, fordi det giver ingen klare retningslinjer for diagnosticering af osteoporose.

Hvor knogledensitet undersøgelse er afsluttet. Analysere testresultaterne.
Hvor knogledensitet undersøgelse er afsluttet. Analysere testresultaterne.

Selv før du når dine overgangsalderen år, er det gavnligt for dig at konsultere en læge om knogletæthed test. Det er bedre at gøre noget for at forebygge knogle sygdom og andre risici.