E2h

Hvordan at rengøre kryptiske mandler

Cryptic tonsiller er præget af for mange folder og dybe lommer og gruber, deraf navnet. De er ganske et problem, fordi de har tendens til at ophobe slim, bakterier og mad fragmenter, der bliver til tonsil sten. Også kaldet tonsilloliths, tonsil sten er hvidlig og ildelugtende og forårsage dårlig ånde og ondt i halsen. Derfor er det særligt vigtigt at rense kryptiske tonsillerne fra sten og andet affald. Her er hvordan du gør dette.

  • Undersøg dine kryptiske mandler. Før du gør noget rengøring, er det meget vigtigt at tage et kig på dine mandler. Grib et spejl og åbne munden bred nok til at få et overblik over dine mandler. Hvis du ser nogen hvidlig klump derinde, kunne det være en tonsil sten. Husk at bruge en lommelygte, når du undersøger dine mandler. Bedre endnu, gør dette i et godt oplyst område.
  • Skubbe tonsil sten ud. Du har flere måder at fjerne tonsil sten, og hvoraf den ene er ved hjælp af en Q-tip. Fugt det med varmt vand. Så ved hjælp af et spejl, skal du finde tonsil sten. Skub forsigtigt tonsil sten flere gange, indtil det falder fra lommen. Andre end en Q-tip, kan du også bruge en vatpind eller en tandbørste, og bare det samme dæmpe dem med varmt vand før brug. Tag aldrig tonsil sten med fingrene, som du måske risikere at inficere dine mandler. Husk også, at det kan være svært at prod mandlerne ud af dig selv, men prøv at gøre flere forsøg, indtil du får den sten ud.
  • Gurgle. Gurglen fjerner bakterier og fragmenter, der kan blive hængende i de kryptiske tonsiller. Du kan enten bruge mundskyl eller eddike. Hvis du går den mundskyl rute, skal du blot fortynde en lille mængde i et halvfyldt glas vand. Hvis du foretrækker at bruge eddike, koge en kop eddike og lad det køle lidt ned. Gurgle med mundskyl eller eddike i mindst tredive sekunder. Derefter skylle munden med almindeligt vand.
  • Brug en dental irrigator. Dental irrigator, såsom vand pik, kan også rense kryptiske mandler. Fyld dental irrigator med varmt vand, og hvis du foretrækker det, tilføje en lille mængde af mundskyl. Sæt den på lav og overrisle de kryptiske mandler, opmærksomhed på de dele, hvor tonsil sten vil sandsynligvis ophobes.
  • Overveje at tage antibiotika. Hvis dine kryptiske tonsiller er helt betændt, kan du blive ordineret med antibiotika. Tag dem som anvist af din læge. Aldrig øge din dosering eller lave en tidsplan på din egen. Hvis betændelsen fortsætter, skal du betale din læge et besøg.

Hvordan at rengøre kryptiske mandler. Undersøg dine kryptiske mandler.
Hvordan at rengøre kryptiske mandler. Undersøg dine kryptiske mandler.

Husk, at på grund af deres alt for mange folder, kryptiske tonsiller sandsynligvis ophobe flere fragmenter og bakterier og kan derfor have tonsil sten igen. Regelmæssig rengøring af de kryptiske mandler giver midlertidig løsning, men hvis du ønsker at permanent ophøre med tonsil sten, kan du nødt til at gennemgå en operation, der vil fjerne tonsil krypter. Rådfør dig med din læge at vide, om din sag vil drage fordel af en kirurgisk procedure.