E2h

Hvordan til at diagnosticere multipel sklerose

Multipel sklerose (MS) er en sygdom

Multipel sklerose (MS) er en sygdom, der påvirker nerverne i hjernen og rygmarven. Skader på dækningen af nerveender (myelin) forekommer. Tabet eller forsvinden af denne hvide isolerende materiale kaldes demyelinering. Elektriske impulser kan ikke længere rejse på en normal sats langs nerverne, hvilket kan forårsage skader på nerver selv. Hvorefter patienten oplever forstyrrelser i visse funktioner styres af centralnervesystemet. Hukommelse, syn, tale, skrift, gåture og andre kropsfunktioner kan påvirkes.

Diagnosticering af MS er ikke en let opgave

Diagnosticering af MS er ikke en let opgave, fordi der er mere end 50 symptomer (som undertiden komme og gå), tilskrives multipel sklerose. Mange af de symptomer er vage og tilskrives andre sygdomme som - synsforstyrrelser, muskelkramper, træthed, tab af fornemmelser, rystelser og mange, mange flere. Ethvert individ er forskelligt og ingen blodprøve for denne sygdom er blevet udviklet.

Diagnosticering Multipel sklerose

Hvordan til at diagnosticere multipel sklerose. MRI eller magnetisk resonansbilleddannelse scanning.
Hvordan til at diagnosticere multipel sklerose. MRI eller magnetisk resonansbilleddannelse scanning.

Sygehistorie. Hver diagnose starter med at få en patients sygehistorie. Det er vigtigt for patienterne at holde en dagbog eller en liste over de symptomer, de føler uanset sygdom kan være. Dette vil gøre det lettere at give lægen en sygehistorie med specifikke datoer, symptomer, diagnostiske test, givne behandlinger og taget medicin. Kende familiens sygehistorie er også vigtig.

MRI eller magnetisk resonansbilleddannelse scanning. En MR scanning er stadig betragtes som en af de bedste måder at diagnosticere MS. Billeder af hjernen og rygmarven er produceret ved anvendelse af magnetiske bølger. Hvis MS er mistanke gadolinium, en særlig kontrast materiale eller farve injiceres. Denne væske reagerer på betændte områder og peger på, hvor en aktiv MS læsion er placeret. En aktiv læsion normalt indikerer, at der er demyelinisering sker.

Neurologisk eksamen. Under en neurologisk undersøgelse, tester neurologen funktioner patientens kranienerver. Disse nerver styre, hvordan man taler, svaler samt de forskellige sanser i kroppen. Han vil teste patientens koordinering, reflekser, fornemmelser og styrke ved at bede patienten om at udføre visse opgaver. Han kan gøre en undersøgelse af patientens øjne samt røre patienten med et instrument at tjekke for en sensation eller reaktion.

Evoked potential testning. Under denne type diagnostisk procedure, der EEG eller electroencephalograph elektroder fastgjort til hovedbunden for at studere svarene fra de hjernebølger til forskellige stimuli. Lægen ser på både den hastighed, hvor hjernen og svar størrelse modtage signalet. De tre typer af evoked potential test er:

  • September eller Sensoriske Evoked Potentials
  • BAEP eller hjernestammen Auditory evoked potentials
  • VEP eller Visual evoked potentials
Multipel sklerose (MS) er en sygdom. Evoked potential testning.
Multipel sklerose (MS) er en sygdom. Evoked potential testning.

Lumbalpunktur. Rygmarvsprøve eller lumbalpunktur er en procedure udført hvor en nål indsættes i mellem patientens hvirvlerne og en lille mængde CSF eller cerebrospinalvæske ekstraheres. Tilstedeværelsen af specifikke antistoffer kaldet oligoclonal bands kan indikere en stigning i immun aktivitet i CSF. Et positivt resultat indikerer ikke nødvendigvis MS. Resultatet evalueres sammen med resultaterne af de andre diagnostiske procedurer.

Der er ingen specifik

Der er ingen specifik, idiotsikker test for multipel sklerose. Det kræver som regel flere diagnostiske metoder til absolut sige, at en person lider af MS. De kollektive resultater af diagnostiske tests bruges til at bekræfte eller negere MS i en patient.