E2h

Sådan førstehjælp for elektrisk stød ofre

Redning en person, der har oplevet et elektrisk stød kan redde hans liv. Det ser ikke meget, men når en person oplever, hvad lærebøger kalder en »ægte elektrisk injury'-når el løber gennem hans krop til jorden, han kan ende op med indre blødninger fra de skader til hans blodkar og immobilitet (som ikke er i stand til at bevæge sig ordentligt) fra de beskadigede nerver i hans lemmer. Hvis strømmen er stor nok, sige 600 til 1.000 volt, kan den brænde hans tøj før strømmen når jorden.

Hvad mere

Sådan førstehjælp for elektrisk stød ofre. Flyt væk fra kilden.
Sådan førstehjælp for elektrisk stød ofre. Flyt væk fra kilden.

Hvad mere er, i værste fald, kan skadelidte mister en arm eller ben (takket være forbrændinger chok), oplever hjerteproblemer, lider brud på hans ryg eller lider nyresvigt. Nogle af ofrene kan endda opleve snurrende fornemmelser 2 år efter begivenheden. Lyder som et mareridt, ikke sandt?

Ikke alle arbejder som nødhjælp medics men følgende førstehjælp tips kan hjælpe med at forhindre yderligere skade til offeret selv.

 • Sikkerhed først. Lad os forestille os, at en person i en byggeplads uheld går ind i en vandpyt, hvor en strømførende ledning lyver. Før et redningsmand kan flytte ham væk fra scenen, altid, altid ser ud til noget, der kunne udgøre en fare. Kan offeret flyttes uden at skade redderen selv? Er der løse sten, fugtige brædder eller reb liggende? Der er ingen brug spare nogen, hvis det er for farligt. Husk ikke at røre den person, mens han stadig rører ledningerne.
 • Sluk for den eller trække stikket ud. Har nogen slukke for elektriske kilde i området.
 • Flyt væk fra kilden. Hvis strømmen ikke kan slukkes, skal du bruge noget, der ikke leder elektricitet: en lang, træ stang eller pap til at trække eller skubbe offeret væk fra den nuværende.
 • Overhold ABC (luftveje, vejrtrækning og cirkulation). Overhold offeret. Er han vejret? Kan du se hans bryst stiger og falder? Hvis der er forbrændinger, fjerne enhver smykker og stramt tøj. Dæk brænder med en ren ark klud.
 • Placer omhyggeligt. Vær omhyggelig med at holde ofrets hoved og hals på linie eller ikke at flytte offeret overhovedet. Altid antage, at han har lidt en fraktur indtil lægerne ankommer på scenen. Flyt aldrig offeret, medmindre virkelig nødvendigt. Hovedet kan drejes til siden for at løbe ud akkumulerede spyt eller hovedet kan placeres lavere end kroppen med benene placeret på et forhøjet niveau. Du kan bruge en stol, en kasse, eller en bunke træ.

Forebyggelse er dog stadig bedre end helbredelse

Forebyggelse er dog stadig bedre end helbredelse. Overhold ABC (luftveje, vejrtrækning og cirkulation).
Forebyggelse er dog stadig bedre end helbredelse. Overhold ABC (luftveje, vejrtrækning og cirkulation).

Forebyggelse er dog stadig bedre end helbredelse. Normalt, de mest sårbare over for elektriske ulykker er børn af 3 til 4 år såvel som teenagere. At være nysgerrig og eventyrlysten, små tikes, som de er, kan vejledningen ikke være nok. Her er flere tips til at holde dit hus el-skade bevis:

 • Altid tørre hænder grundigt.
 • Sæt apparaterne off stikkontakten før og efter brug.
 • Må ikke overbelaste stikkontakten.
 • Har du ikke små børn lege i nærheden af apparater, der bliver brugt. Vaskemaskiner tændt, kan udgøre en trussel.
 • Put væk forlængerledninger, når den ikke er i brug.
 • Det kan være en god idé at dække forretninger med tape eller sikkerhed dækker, når den ikke er i brug eller i områder i huset, hvor børnene ofte spiller.

Et tilfælde af elektrisk stød er relativt usandsynligt at ske, men det er langt en af de mest alvorlige skader. Hvis du kan redde en person fra at opleve sådan kan du redde hans liv.