E2h

Hvordan vælger vægttab kirurgi

Der findes flere forskellige typer af vægttab kirurgi

Der findes flere forskellige typer af vægttab kirurgi, og det er vigtigt at forstå forskellene mellem dem. For at kunne kvalificere sig til vægttab kirurgi, skal du have et Body Mass Index (BMI) på 40 eller højere eller en BMI på 35 eller højere med mindst en co-morbiditet. Almindelige co-morbiditet omfatter diabetes, søvnapnø, forhøjet blodtryk, ledproblemer og inkontinens. Enhver, der kvalificerer sig til vægttab kirurgi kvalificerer sig til nogen af de vægttab kirurgi mulighederne nedenfor. Her er en oversigt over de tre primære typer af vægttab kirurgi tilgængelig i dag:

 1. Lap band. I skødet band kirurgi, er en laparoskopisk doughnut-formet stift silikone bånd lagt omkring maven og forbundet til en port lige under huden i væggen af mavesækken. (En tube kommer ud af bandet og fører til havnen.) Læger injicere saltvand i porten for at justere skød band, hvilket gør det strammere eller løsere.

  Lap band kirurgi er rent restriktiv: Det dybest set skaber en lille pose på den øverste del af maven, som påvirker både hvor meget mad vil passe ind i din mave og gennem din stomi (eller åbningen i bunden af posen). Af de store vægttab kirurgi til rådighed, er skødet band den mindst invasive af operationer, kræver den korteste tid under anæstesi og giver folk mulighed for at vende tilbage til arbejdet inden for et par dage. Dog huske på de følgende konsekvenser af skødet band kirurgi:

  • Umiddelbart efter kirurgi, patienter kun tilladt klare væsker, og progression til faststofferne er langsom. (Du starter ud med kun otte teskefulde mad!)
  • Mennesker med omgangstider bands skal spise langsomt, tygge deres mad grundigt og stoppe, når de føler fuld; kun tre små portioner tre gange om dagen er tilladt.
  • Mennesker med omgangstider bands skal have regelmæssig check-ups og opfølgning for at sikre, at bandet er justeret korrekt.
  • Nogle mennesker har problemer med at få deres bands justeret korrekt - for løs og de ikke tabe sig, for stram og de kaster op ofte.

  Lap band modtagere i gennemsnit et tab på 60% af deres overvægt. Lap band kirurgi er let at sabotere, hvis du drikker en masse højt kalorieindhold væsker, såsom milkshakes, som kan forårsage genvinde.

 2. Roux-en-Y gastrisk bypass. Denne operation er opkaldt efter den intestinale led skabt af sugery, der er kendt som Roux-en-Y intestinal lem. I denne gastrisk bypass-operation, skal du oprette kirurger en lille pose øverst i maven (som regel ved at hæfte det ud), og overlade resten af maven i din krop. Din pose (din nye mave) er meget lille, traditionelt kun ½ til én ounce. Fødevarer ikke længere bevæger sig til den nederste del af maven, som er blevet hæftet fra, men den del af maven fortsætter med at producere mavesyrer. Tyndtarmen er forbundet direkte til den reducerede mave, med et lille hul mellem de to kaldet en stomi. Fordi mad omgår den nedre mave, det første segment af tyndtarmen (duodenum), og den første del af det andet segment af tyndtarmen (jejunum), mængden af kalorier og næringsstoffer i kroppen absorberer stærkt reduceret ( dette kaldes malabsorption).

  Fordi fødevarer passerer fra maven direkte ind i tarmen minus den sædvanlige regulering indflydelse pyloric ventil, er der flere mulige komplikationer involverer stomaen.

  • Hvis en stor luns af mad bliver fanget i stomien stedet for at passere igennem ind i tyndtarmen, kan du ende op opkastning, indtil det kommer ud eller at skulle få det fjernet af en læge.
  • Fødevarer, især sukker, undertiden passerer direkte fra maven ind i tyndtarmen for hurtigt, en proces kendt som "dumping". Resultaterne af dumping syndrom kan være alvorlige, herunder oplever svimmelhed og rystelser, svedeture, kvalme, svaghed, besvimelse, og diarré kort efter at have spist. Ca. 60% af gastric bypass patienter oplever dumping syndrom til en vis grad.
  Hvordan vælger vægttab kirurgi. Roux-en-y gastrisk bypass.
  Hvordan vælger vægttab kirurgi. Roux-en-y gastrisk bypass.

  Ud over de mulige komplikationer involverer stomi, er der andre konsekvenser at overveje:

  • Mellem 5-15% af tiden, indsnævres forbindelsen mellem maven og tarmen, hvilket forårsager kvalme og opkastning efter spisning.
  • Umiddelbart efter operationen, vil du være på en klar væske kost. Du vil derefter videre til en diæt af purerede fødevarer. En måned efter operationen, vil du have mulighed for at gå videre til mere regelmæssige fødevarer, selvom nogle mennesker vender tilbage til purerede fødevarer, fordi de er mere let tolereres.
  • Du kan ikke spise store portioner mad på én gang (en gennemsnitlig portion er ca 1/2 kop).
  • En jern og vitamin B 12-mangel opstår mere end 30% af tiden, og omkring halvdelen af de mennesker med en jernmangel udvikle anæmi.
  • Sår, brok, og en forstørrelse af omgået mave er yderligere mulige komplikationer.
  • Du er heller ikke længere i stand til at tage non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID).

  Ca. 30% af gastric bypass patienter opleve en betydelig vægtforøgelse men vellykkede gastric bypass patienter mister 60-75% af deres overskydende vægt.

  Duodenal switch er opkaldt efter duodenum

 3. Duodenal switch er opkaldt efter duodenum, som er det første segment af tyndtarmen. Duodenal switch er en relativ nytilkommen til vægttab kirurgi muligheder, der har været kendt siden slutningen af firserne. Duodenum er en mere invasiv kirurgi og er en vanskelig operation at lære og til at udføre, men duodenal switch operation synes at tackle mange af de langsigtede spørgsmål fremlagt af andre vægttab kirurgi muligheder.

  I duodenal switch operation

  I duodenal switch operation, er hele tyndtarmen målt, derpå opdelt i en 60/40 ratio. Den nedre del af tarmen er 40 procent, og det bringes op og forbindes lige under pyloric ventil i maven, hvilket skaber den enteriske lem, hvorigennem føden passerer. Den tres procent resterende forbliver forbundet til leveren og bugspytkirtlen, så galde-og pancreas fluider fortsætter med at strømme gennem den del af tarmen, som tilsluttes den enteriske helbred på omkring 100 cm fra tyktarmen. Da galde og pancreas væske er nødvendige for at fordøje fedtstoffer, du fordøje fedtstoffer for kun de sidste 100 cm af tarmen, eller cirka 18 procent af det fedt, du normalt ville fordøje. Proteiner og kulhydrater også absorberes på en 60 procent-forhold, men sukker absorberes ved 100 procent. Således nogen undergår denne type kirurgi skal være villige til at reducere deres indtag af sukker betydeligt.

  Sammen med intestinal kirurgi

  Sammen med intestinal kirurgi, er et partielt lodret muffe gastrektomi udført på maven, hvor den ydre krumning af maven fjernes (reducere det samlede maven med ca 75 til 90 procent). Den resterende mave stadig fungerer normalt og er normalt overalt fra 3 til 6 ounce. Fordi lodret ærme gastrektomi stadig giver maven til at fungere normalt, kan patienterne stadig tage NSAID. Typisk er galdeblære og appendiks også fjernet. En almindelig misforståelse er, at tarmen er fjernet i denne operation, men dette er ikke tilfældet nr. tarmen fjernes i duodenal switch operation.

  Mulige komplikationer fra duodenal switch kirurgi omfatter muligheden for underernæring på grund af malabsorption af næringsstoffer. For at undgå dette, skal du tage en multivitaminpille hver dag og 1500-2000 mg calcium dagligt. Du skal også løbende følge op med din kirurg og få taget regelmæssige blod arbejde for at sikre, at du ikke har nogen vitaminmangel. Fordi du kun absorbere 60% af proteinet du spiser, skal du spise mindst 60-80 gram protein per dag.

  Der findes flere forskellige typer af vægttab kirurgi. Duodenal switch er opkaldt efter duodenum.
  Der findes flere forskellige typer af vægttab kirurgi. Duodenal switch er opkaldt efter duodenum.

  En nylig tiårig undersøgelse af duodenal switch kirurgi patienter viste et tab på 80% af overvægt fastholdes over en tiårig periode.

Risici er fælles for alle vægttab kirurgi omfatter risiko for at være under anæstesi (hvilket er højere for dem, der er overvægtige). Husk den daglige kvaliteten af dit liv, som du beslutter dig på vægttab kirurgi, der er passende for dig.