E2h

Kataraktoperation recovery - grå stær fjernelse og behandling

Læs fakta og rådgivning om kirurgi for grå stær og inddrivelse proces

Hvis du har været diagnosticeret med en grå stær eller en uklarhed i øjet linse, ved du sikkert, at dette ofte en normal del af modningen. Grå stær kan også være forårsaget af visse sygdomme eller medicin, eller kan være arvelige. Uanset hvad årsagen er, hvis dine grå stær har nået den fase, hvor de er væsentligt påvirker din vision, kan lægen foreslå korrigerende øjet kirurgi. Hvis du overvejer denne fremgangsmåde til at behandle dine symptomer, her er nogle ting du bør vide om, hvad der er involveret, og hvad de kan forvente i løbet af restitutionsperioden.

Kataraktoperation recovery - grå stær fjernelse og behandling. Forskellige klinikker udfører forskellige metoder.
Kataraktoperation recovery - grå stær fjernelse og behandling. Forskellige klinikker udfører forskellige metoder.
 1. Cataract behandling resulterer ofte i kirurgi, som indebærer at fjerne det naturlige øje linse, der er berørt, og erstatte den med en permanent linse implantat. Forvent, at implantatet vil være skræddersyet til at passe din recept og øjne dimensioner.
 2. Kataraktoperation sker som regel som en ambulant procedure.
 3. Forskellige klinikker udfører forskellige metoder, så tag dig tid til at lære om, hvad lægen har planer i forvejen. For eksempel i dag en almindelig form for kirurgi er phacoemulsifikation, som anvender ultralyd teknologi til at opbryde den uklare linse, så den kan fjernes. En anden ny teknologi, der anvendes hedder AquaLase, der bygger på små pulser af vand for at fjerne grå stær. Find ud af, hvilke typer af procedurer er tilgængelige og relevante for dig.
 4. Hvis du går med mere traditionelle metoder for kirurgi, forstå, at nogle kirurger begynder kirurgi på det hvide i øjet lige bag hornhinden, mens andre begynder deres snit omkring 1 mm frem, som faktisk er i hornhinden. Den første tilgang normalt sæler på sin egen, mens sidstnævnte metode ofte kræver suturer. Den type anvendte metode vil påvirke inddrivelsen processen, så hvad forventer kan variere.
 5. Afhængig af den anvendte metode, kan lægen anvende særlige øjendråber som eneste bedøvelse, eller du kan have brug for en injicerbar form for bedøvelse.
 6. For at sikre korrekt øje pleje, vil kun det ene øje kan drives ad gangen, så du kan få brug for at blive opereret to gange.
 7. Du bør have nogen venter, hvem der kan tage dig hjem, når operationen er færdig, da du ikke vil være i stand til at køre med det samme. Når du genoptage kørslen, kan din visuelle perception og dømmekraft ændres, og det kan tage dig et stykke tid at vænne sig til ændringen.
 8. Nogle patienter, der har gennemgået en kataraktoperation bliver bedt om at bære en klap for øjet i de første 24 timer. Uanset om du har et plaster eller ej, er det vigtigt at undgå at gnide øjet eller lægge noget pres på den. Du kan også blive bedt om at bære et øje skjold for en uge eller to efter operationen for at beskytte dine øjne fra irritationsmomenter.
 9. Hvordan din vision reagerer lige efter operationen kan variere fra person til person. Nogle patienter se klart næsten umiddelbart efter operation, mens andre kan opleve sløret syn for en uge eller deromkring. Double vision kan endda ske lige efter procedure, men i så fald er dette normalt ikke vare mere end en dag eller to.
 10. Efter at forklare dig, hvordan du gendanner fra øjenkirurgi, vil din læge give dig nogen recepter eller give råd for over-the-counter narkotika. Din læge kan ordinere antibiotika øjendråber bagefter for at forhindre infektion. Antiinflammatoriske dråber kan også anvendes i nogle tilfælde.
 11. Nogle mennesker oplever, at tage en over-the-counter smertestillende medicin kan hjælpe med at gøre dem mere komfortable efter operationen. Hvis du oplever nogen smerte, kan det hjælpe at vide, at det normalt løser inden for et par dage.
 12. Det er ikke ualmindeligt for folk at have nogle øjensymptomer efter operationen. Du kan opleve nogle udledning fra dit øje og finde det irriteret eller kløe, og du kan være mere følsomme over for lys bagefter. Solbriller kan hjælpe bortfiltrere lys, når udendørs.
 13. Retableringen går normalt hurtigt, og de fleste mennesker er i stand til at genoptage deres normale rutine cirka 24 timer efter operationen, men tjek med din læge for at få clearance, før du bliver meget aktiv.
 14. Mere anstrengende aktiviteter, såsom aerobic og kontakt sport, bør undgås i omkring to uger, da noget, der lægger pres på dit øje kan påvirke helingsprocessen. Du bør også undgå at bøje og løfte tunge genstande i de første to uger eller deromkring.
 15. Undgå at tage et meget varmt brusebad for den første uge efter operationen, og når du gør brusebad eller vaske dit ansigt, så prøv at minimere mængden af vand, der kommer i øjet.
 16. Mens du vil føle dig bedre hurtigt, kan fuld tilbagebetaling tid være alt fra to uger til en måned.
 17. Generelt er patienter set tre eller fire gange efter operationen for at kontrollere øjet sundhed og for at sikre øjet heler ordentligt. Tal med din læge, selv om, da dette kan variere afhængigt af din situation.
 18. Når du helt har genvundet, vil lægen kontrollere dit syn og hvis det er nødvendigt, vil ordinere briller. Men mange mennesker, der har denne operation ikke brug for korrigerende briller bagefter.
 19. Hvis du opdager din vision forbliver uklar, selv efter operationen, eller hvis uklar vision reoccurs på et senere tidspunkt, kan du nødt til at have en anden gjort operation for at løse problemet. Dette er en smertefri og enkel procedure normalt udføres af en laser, og kræver ingen bedøvelse.